Wereldwinkel Heiloo: dé Fairtrade Cadeauwinkel

Wereldwinkel Heiloo, dé Fairtrade Cadeauwinkel, is al meer dan 30 jaar actief in de verkoop van authentieke producten, afkomstig uit ontwikkelingslanden en passend bij de trend van het  moment. De producenten in landen als Thailand, India, Mexico, Indonesië of Zimbabwe zijn veelal kleine zelfstandigen, die soms zijn aangesloten bij een coöperatie. Met de verkoop van hun producten draagt Wereldwinkel Heiloo zijn steentje bij om te zorgen dat deze producenten een leefbaar bestaan kunnen opbouwen.

Door het regelmatige inkomen zijn zij in staat om fatsoenlijk te wonen, hun kinderen naar school te sturen en gebruik te maken van medische zorg. Bij alle producten in onze winkel hoort dus een verhaal en dat delen wij graag met onze klanten. Met uw aankoop in onze winkel steunt u deze producenten.

(H)Eerlijke Handel

In onze winkel ligt de nadruk op steeds wisselende collecties bijzondere cadeau artikelen – leuk om aan een ander, of jezelf, te geven. Er is veel keus aan siervoorwerpen zoals beelden,  sieraden, serviesgoed, sjaals, sfeerverlichting en kaarten. Steeds vaker worden de producten gemaakt van gerecycled materiaal. Ook duurzaamheid en respect voor het milieu zijn belangrijk voor de Wereldwinkel.

Van oudsher biedt de Wereldwinkel koffie, thee en allerlei lekkernijen om te drinken en te eten. Gelukkig voor de arme boeren in Azië, Afrika en Latijns-Amerika zijn veel fair trade voedingsmiddelen tegenwoordig ook in de supermarkt te koop. Vaak heeft de Wereldwinkel nét iets meer keus. De koffie van Cerro Azul bijvoorbeeld is alléén bij wereldwinkels verkrijgbaar. En natuurlijk de Tony Chocolonely-repen. In de supermarkt liggen diverse varianten, maar sommige nieuwe smaken worden eerst alleen verkocht in Wereldwinkels.

Extra service: Odin groente- en fruit
Wereldwinkel Heiloo is op de eerste plaats een fair trade-cadeauwinkel en op de tweede plaats een winkel voor lekker en verantwoord eten en drinken. Maar er is meer. Omdat de Wereldwinkel duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is de winkel ook distributiepunt van Odin voor biologisch groente- en fruitpakketten. www.odin.nl

Ook wordt duurzaamheid op andere wijze gecombineerd met ontwikkelingssamenwerking: de winkel is tevens inzamelpunt voor Gered Gereedschap, de stichting die oud gereedschap opknapt voor leer- en werkprojecten in ontwikkelingslanden. www.sggk-heiloo.nl

Voor het ophalen van een Odin-tas of het inleveren van oud gereedschap kunt u dus ook terecht bij Wereldwinkel Heiloo.

De Wereldwinkel en vrijwilligers

Al meer dan 30 jaar is uw Fair Trade Cadeauwinkel gevestigd aan de Stationsweg in Heiloo. De winkel draait volledig op vrijwilligers waarvan de meesten al jaren bij ons werkzaam zijn. Zij weten als geen ander hoe zij producten onder de aandacht van bestaande en nieuwe klanten kunnen brengen.

Geschiedenis van de Wereldwinkels in Nederland

Op de UNCTAD conferentie in New Delhi, 1968, vroegen de derde wereldlanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markt. Hun vraag werd in eerste instantie niet gehonoreerd. Door de oproep van journalist Dirk Scherpenzeel om ‘Derde Wereldwinkels’ te starten opende op 1 april 1969 de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Er kwamen meer Wereldwinkels, op het hoogtepunt – begin 2000 – waren het er meer dan 400! Van een winkel met het ‘geiten-wollen-sokken’ imago zijn de Wereldwinkels uitgegroeid tot echte fair trade cadeauwinkels.

World Fair Trade Organisation (WFTO)

WFTO, een wereldwijde organisatie, werkt met een ‘guarantee system’ (GS); een systeem dat als uitgangspunten betrouwbaarheid, duidelijkheid en betaalbaarheid hanteert. Importeurs die door de WFTO zijn goedgekeurd mogen het WFTO-keurmerk voeren. Zij werken volgens de wereldwijd afgesproken fair trade criteria waaronder het bieden van financiële, technische en/of organisatorische ondersteuning aan de producenten waar zij hun producten inkopen. Het is géén product-keurmerk maar bedoeld om fair trade op de juiste manier in de productieketen te implementeren.

Wereldwinkel Heiloo onderschrijft deze uitgangspunten. Zie ook FTO

Jaarverslag 2018